DIETETIKA DLE TRADIČNÍ ČÍNSKÉ MEDICÍNY

Dle tradiční čínské mediciny je strava a byliny 90% úspěchu léčby a prevence. Základem  této dietetiky je pestrost .  Týdně bychom měli zkonzumovat na 70 druhů potravin. Stejně důležitá je i pravidelnost. Čas,kdy jíme, by se neměl lišit o více jak 15 minut. Důležité je i rozlišení stravy podle yinu a yangu a podle 5 elementů ( vítr, oheň a žár, vlhko, sucho, chlad). Nadbytek elementu vlhka v těle, jsou první bolesti a funkční změny, množí plísně, viry, bakterie…Nadbytek chladu jsou již strukturální  a nezvratné změny. Do oběda do nás vstupuje hlavně yangová energie, takže by měly převažovat yangové potraviny a yangové úpravy stravy, což je pečení, smažení, grilování. Po obědě se dostává postupně do převahy yin. Yinové úpravy jsou vaření a dušení.