dietetika podle TČM

DIETETIKA DLE TRADIČNÍ ČÍNSKÉ MEDICÍNY

Dle tradiční čínské mediciny je strava a byliny 90% úspěchu léčby a prevence. Základem  této dietetiky je pestrost .  Týdně bychom měli zkonzumovat na 70 druhů potravin. Stejně důležitá je i pravidelnost. Čas,kdy jíme, by se neměl lišit o více jak 15 minut. Důležité je i rozlišení stravy podle yinu a yangu a podle 5 elementů ( vítr, oheň a žár, vlhko, sucho, chlad). Nadbytek elementu vlhka v těle, jsou první bolesti a funkční změny, množí plísně, viry, bakterie…Nadbytek chladu jsou již strukturální  a nezvratné změny. Do oběda do nás vstupuje hlavně yangová energie, takže by měly převažovat yangové potraviny a yangové úpravy stravy, což je pečení, smažení, grilování. Po obědě se dostává postupně do převahy yin. Yinové úpravy jsou vaření a dušení.

Optimální procentuální rozložení stravy:

60% obiloviny, 20% zelenina, 10% masa nebo proteinů, 5% ovoce, 5% hub

SNÍDANĚ

 Čas  by měl být mezi 7 – 9 hodinou v pravidelnou dobu. Je to důležité pro to, že žaludek je aktivní mezi 7a 9 hodinou dopoledne a v době nejvyšší aktivity by měl dostat stravu. Dalo by se říct, že snídaně je nejdůležitější. Po 9 hodině nastupuje doba aktivity sleziny, která vytváří ze stravy esenci. Esence doplňuje ledviny, které z ní vytvářejí čchi a krev. Takže pokud nedáte vašemu tělu snídani, slezina nemá možnost vytvořit esenci a doplnit ledviny. Ledviny jsou shromaždiště energie na celý život. Hlavní složkou snídaně by měly být obiloviny ( vločky, pečivo ), lze samozřejmě chleba s máslem, máslem, medem, marmeládou, ovesné kaše, vločky s mlékem, ořechy. Mohou být toasty, palačinky, maso, polévka… Způsob úpravy může být yangový i yinový.

OBĚD

Oběd by měl být vždy teplý, mezi 11 a 13 hodinou. Polévka, maso, těstoviny, rýže atd., jen přidat díl zeleniny ( mělo by jí být stejně jako masa nebo jiného proteinu, převažovat by měla tzv. příloha). Těsně před obědem by se neměly pít studené nápoje ( hasí trávící oheň ). 20 minut po obědě se doporučuje kostička čokolády nebo něco malého sladkého – harmonizuje slezinu a tím trávení ( ve větším množství naopak oslabí a zpomalí ). Způsob úpravy může být yangový i yinový.

VEČEŘE

Mezi 16 a 18 hodinou a hlavní složkou je zelenina, ovoce, brambory a ryby Lze dát i malé množství yangových potravin ( obiloviny, maso, těstoviny, rýže ), ale doplnit je 3 – 4 násobkem zeleniny.  Způsb úpravy pouze yinový!!!!

 

 

DALŠÍ DŮLEŽITÉ ZÁSADY

Nekombinovat kyselé a mléčné výrobky. To znamená ani ovoce do jogurtu. Mléčné výrobky jen do 16 hodin – zahleňují a zachlazují. Banán do 16 hodin
– zahleňuje. Po 17 hodině se rýže ukládá na tuky. Před spaním ne sladké. Alkohol zatepluje a zahleňuje, pít jen vyjímečně a spíš jen k obědu. Káva ubírá velké množství tekutin – pít jen výjimečně. Nesladit řepným cukrem, ale třtinovým a medem. Nepít studené nápoje a ani nejíst studenou zeleninu. Zabudovali bychom do sebe chlad a bolest, to znamená například bolesti břicha a nadýmání, vhodnější je konzumovat vše pokojové teploty. Pozor na citrusové plody, lze je v menším množství v létě, v zimě velmi zachlazují a mohou oslabit náš imunitní systém. Z čajů nejlépe zelený a ovocné – vhodné střídat. Minerální vody bez bublinek.

Proč bychom měli přemýšlet o tom, co jíme? Proč bychom měli přemýšlet nad tím, zda a jak se  hýbeme? Proč bychom měli sledovat, jak myslíme?

 Je to vlastně ten nejjednodušší  a nejúčinnější způsob prevence těch nejtěžších onemocnění. Podle fakulty preventivního lékařství v Brně je 52% všech předčasných úmrtí na onemocnění oběhové soustavy a 26% na zhoubná onemocnění. Podle výzkumů této fakulty jsou hlavními determinanty zdraví : genotyp, faktory životního stylu, životní prostředí, zdravotnictví, sociální a ekonomické faktory. Z toho nekouření ovlivňuje naše zdraví z 35%, pestrý pohyb 30% a pestrá strava 30%. Je tedy již na první pohled  patrné, že z 95 % jsme schopni naše zdraví ovlivnit sami. Podle tradiční mediciny  ( TČM ) má 90% podíl na úspěchu léčby a prevence strava a byliny a pouze 10% akupunktura.

Co je vlastně zdravý životní styl ?

Nekouření, pestrá a vyvážená strava, přiměřená a pestrá pohybová aktivita, limitovaná konzumace alkoholu, dostatek spánku, vyvarovat se působení škodlivých látek a rizikových faktorů a v neposlední řadě i optimismus a radost  ze  života. A jak se má laik vyznat  v tom obrovském kvantu informací ,  které jsou mnohdy zavádějící . Do značné míry platí, že čím bohatší země, tím zdravější obyvatelstvo. Chudší lidé jsou zpravidla méně vzdělaní, častěji kouří, je mezi nimi více obézních, o své zdraví se méně starají, než lidé dobře finančně zajištění. Vliv nefarmakologické terapie je obecně stále podceňován ze stran laiků, ale bohužel i lékařů.

Laik, vzhledem k nedostačným a zkresleným informacím, hledá něco jednoduchého a zaručeně účinného –nejlépe tabletu!!! Podpora od farmakologického průmyslu, dělá pro zdraví hodně, ale zcela naprosto v první řadě jim jde o zisk, tedy prodat co nejvíce preparátů!!!

Čemu není radno věřit? Že to nejdůležitější pro vaše zdraví musí udělat někdo pro vás. Že za většinu nemocí může životní prostředí. Že nejdůležitější jsou vitaminové preparáty a kvalitní léky. Že nejsilnější má vliv dědičnost.

Začít se pohybovat je jen otázkou vůle a priorit, nedostatek času je výmluva. Po dlouholeté nečinnosti je třeba začít pozvolna, postupně zvyšovat množství a intenzitu.  Pokud máte zdravotní problémy, konzultujte je s odborníkem. Pokud je nemáte, konzultujte i tak se specialistou na Funkční manuální medicínu. Pokud totiž máte v těle jeden nezacentrovaný kloub, máte v polovině těla patologický řetězec ,  který vůlí nepřekonáte a tím nenacvičíte ani správnou techniku pohybu. Pak je vhodné pokračovat nácvikem protahování a jak používat střed těla neboli hluboký stabilizační systém. Teprve potom můžete pokračovat ve stoji a pohyb zrychlovat. ( Doporučuji kurz B3 ).